Obiad w słoiku
Menu
  • Strona główna
  • O blogu
  • Kierunki studiów
  • Studia a praca
  • Inspiracje
    • Organizacja
    • Polecam z czystym sercem
    • Recenzje
    • Nie ma mnie, bo myślę
  • Kontakt
Menu

Technologia żywności i żywienie człowieka

Posted on 29 maja 2020 by Magdalena

Julia to już absolwentka kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Obecnie jest na studiach magisterskich z biotechnologii na Politechnice Wrocławskiej. Poniżej konkretnie opowiada o swoim pierwszym kierunku.

Czego uczyłaś się na swoim kierunku?

Pierwszy rok studiów z typową technologią żywności nie miały nic wspólnego. Uczyliśmy się przedmiotów ogólnowydziałowych tj. matematyka, fizyka, maszynoznawstwo, grafika inżynierska oraz chemia. Najbardziej musieliśmy się przyłożyć do chemii. Na jej naukę i pracę w laboratorium poświęcaliśmy naprawdę mnóstwo czasu i energii. Z każdym kolejnym semestrem przybywało coraz więcej typowych przedmiotów związanych z żywnością. Przedmioty były podzielone na bloki i uczyliśmy się poszczególnych technologii wytwarzania produktów spożywczych. Mieliśmy też biochemię, która była najtrudniejszym przedmiotem na całych studiach i dodatkowo wyeliminowała sporo osób na naszym roku. Natomiast nauki o żywieniu człowieka właściwie zabrakło, nauczyliśmy się jedynie podstaw dotyczących układania jadłospisu.

Jak Ci się podobało?

Patrząc z perspektywy czasu naprawdę cieszę się, że wybrałam ten kierunek studiów. Pomimo tego, że musieliśmy poświęcić sporo czasu na przygotowanie do każdych zajęć, kierunek ten gwarantuje wiele godzin pracy w laboratorium, z których wyniosłam mnóstwo praktycznej wiedzy. 

Jak się sprawdzała organizacja na uczelni?

Powiem tak, raz bywało lepiej, raz bywało gorzej. Myślę, że wygląda to podobnie na każdej uczelni. Nam naprawdę udało się trafić na wspaniałą Panią w dziekanacie. Dzięki temu każda mniejsza, jak i większa sprawa była do załatwienia bez większego problemu i dodatkowo z uśmiechem na twarzy.

Jakie zajęcia najbardziej lubiłaś?

Moim ulubionym przedmiotem na tych studiach była technologia mleczarstwa. Głównie wynikało to z tego, że przedmiot ten był prowadzony przez dwójkę wspaniałych, inteligentnych, posiadających ogromną wiedzę prowadzących, którzy jasno określali swoje wymagania. Ich entuzjazm i pozytywne nastawienie powodowały, że aż chciało się uczyć. Można powiedzieć, że dzięki nim zapisałam się do koła naukowego „SKN Technolodzy Mleczarstw” i odbyłam praktyki w mleczarni.

Jedno wyrażenie, które stale padało na zajęciach?

„To już mieliście, więc nie będziemy tego powtarzać” – typowe powiedzenie większości prowadzących słyszane na wykładach, jak i laboratoriach.

Jakie masz możliwości po studiach? Widzisz siebie w pracy „w zawodzie”?

Wydaje mi się, że perspektywy są szerokie, bo przecież wszyscy kochamy i musimy jeść. Po tym kierunku można podjąć pracę w wielu zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także w placówkach badawczych. Czy widzę siebie jako technologa żywności? Myślę, że jak najbardziej. Miesięczne praktyki może nie są w stanie zobrazować w pełni pracy w tym zawodzie, ponieważ przemysł spożywczy oferuje wiele ścieżek rozwoju, ale widzę gdzieś w tym wszystkim siebie.

Ocena w skali od 1 do 5?

Mocne 4 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miło mi Cię poznać!

Cześć! Mam na imię Madzia, jestem
absolwentką lingwistyki stosowanej na UAM w Poznaniu, obecnie studiuję medioznawstwo na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie i… wkurza mnie to, jak wiele osób jest niezadowolonych ze swoich studiów.

Dlatego stworzyłam miejsce, gdzie wypowiadają się osoby studiujące przeróżne kierunki lub takie, które ten okres w życiu mają już za sobą. Dzielą się swoimi wrażeniami, opowiadają o studiach, których może nigdy nie braliście pod uwagę, dają wartościowe wskazówki. Jednym słowem – inspirują.

A ja nie tylko zadaję pytania, ale też od czasu do czasu podpowiadam coś od siebie. Nawet jeśli jest to po prostu pomysł na studencki obiad w słoiku.

Ostatnie wpisy

  • Mikrobiologia
  • Politologia
  • Gdzie uczyć się niemieckiego w social mediach?
  • Z Łodzi do Sztokholmu
  • Fizjoterapia

Instagram

obiadwsloiku

👩🏼‍🎓Studentka medioznawstwa w Berlinie
💡Szukasz pomysłu na siebie? Na moim blogu znajdziesz wywiady ze studentami i absolwentami różnych kierunków ⬇️

Magdalena | Blog o studiach
Palais Populaire • Unter den Linden • Fernseht Palais Populaire • Unter den Linden • Fernsehturm • Gendarmenmarkt • Rausch Schokoladenhaus • Brandenburger Tor • U-Bahn 

#berlin #berlinmitte #berlincity #niedziela #sonntag #sundaywalk
Czy jest coś lepszego? #magisterka #studentka #st Czy jest coś lepszego?
#magisterka #studentka #studia
Dokładnie dwa lata temu zaczynałam pierwszy seme Dokładnie dwa lata temu zaczynałam pierwszy semestr na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie 😱
Co zaskoczyło mnie na uczelni najbardziej?

⏳ Baaardzo luźny stosunek do tzw. Regelstudienzeit, czyli przewidzianego czasu trwania studiów. Magisterka to niby 4 semestry, ale nikt nie zadaje pytań, gdy studiujesz przynajmniej 5 czy 6 semestrów. Wręcz przeciwnie – ludzie raczej są zdziwieni, gdy obwieszczam im, że już powoli kończę studia.

🍺 Picie piwa z wykładowcami na spotkaniu organizacyjnym. Serio! Po wyjaśnieniu nam mniej więcej co i jak na początku semestru, zaproszono nas na koniec sali, gdzie czekały piwa, mate i jakieś przekąski. To tak w ramach integracji 😄

📚 Biblioteka czynna do północy i to nie tylko w czasie sesji, lecz przez cały semestr. „Bib” jest ogólnie popularnym miejscem nauki z kanapami, kawiarnią i salami do pracy w grupach. Mam wrażenie, że dużo popularniejszym niż w Polsce.

🥗 Całkowicie wegańska stołówka! Nie ukrywam, że tym uczelnia ujęła mnie najbardziej, szczególnie jak zobaczyłam w menu tofu, mleko kokosowe i inne bardziej wyszukane składniki 😅 Jedzenie bywa raz lepsze, raz gorsze, ale zawsze bardzo tanie – główne danie kosztuje około 2 euro.

Jestem ciekawa, co Was z tej krótkiej listy najmocniej zdziwiło? A może macie własne historie z niespodziankami na uczelni? 😀
. . .
#studia #studentka #studiawniemczech #tuberlin #niemcy #uniwersytet #polishstudygram #studygrampl #emigracja #studiamagisterskie #stołówka #biblioteka #piwo #blogstudencki #medioznawstwo #lingwistyka #studiawberlinie #studentinberlin #niespodzianka #uczelnia
Load More... Follow on Instagram
© 2023 Obiad w słoiku | Powered by Minimalist Blog WordPress Theme